GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-10-2022 09:53

“Şehirleri Güzelleştiren Kadınlar” Atakum’da buluştu

Birbirinden önemli başarılara imza atan kadınlar ATAK Kurucusu Av. Gülay Deveci öncülüğünde “Şehirleri Güzelleştiren Kadınlar Atakum’da Buluşuyor’’ organizasyonuyla bir araya geldiler.

“Şehirleri Güzelleştiren Kadınlar” Atakum’da buluştu

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin  moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda, ATAK Kurucusu Av. Gülay Deveci, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan ve Arslanköy Kadınlar Köy Tiyatrosu’nun Kurucusu Ümmiye Koçak başarı öykülerini ve projelerini yurttaşlarla paylaştı.  

Atakum Belediyesi Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen program Cumhuriyet Kadınları Bando Takımı’nın muhteşeme açılış gösterisi ile başladı. 

İRANLI KADINLARIN SAÇ KESME EYLEMİNE DESTEK

 Programın sunuculuğunu üstlenen Atakum Belediyesi çalışanı Arzu Çakır, saçını keserek 

İran’da gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini için başlatılan protestolara destek verdi. Çakır, davranışı ile katılımcılardan büyük alkış aldı.

SANAT ŞÖLENİ

Etkinlikte Atakum Belediyesi Çocuk Korosu’nun söylediği şarkılar renkli anlar yaşatırken; New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü alan Ümmiye Koçak’ın yazdığı ve Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nun sahnelediği “Ana Gökyüzü Delinmiş” isimli tiyatro oyunu ayakta alkışlandı.

“TÜRK KADINI ÖZGÜR VE BAĞIMSIZDIR”

Programda yaptığı konuşmada Türk kadının özgür ve bağımsız ruhlu olduğuna dikkat çeken Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, "Türk kadını özgür ve bağımsız olduğu tarihçilerin görüş birliği sağladığı bir konudur. Özellikle Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nda Türk kadını herkesten çok önce örgütleniyor. Kurtuluş Savaşı’na katılıyor ve Cumhuriyet ile birlikte toplumdaki yerini alıyor. Dünyada ilk devlet başkanı bir kadındır ve Türk’tür. Saka Türklerinin Devlet Başkanı Tomris Hatun dünyada ilk kadın devlet başkanıdır.Türk kadınlarının müthiş bir mücadele geleneği vardır. Atatürk zaten bunu her söyleminde dile getiriyor.Türk kadınları 1900’lü yılların başından bugüne kadar örgütlenerek, haklarını arayarak içinde yaşadıkları toplumu güzelleştirerek bugüne kadar geldiler." ifadelerine yer verdi.

“ANNELİK DUYGUSU AVANTAJIMIZ”

Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, kadının ekonomik bağımsızlığını destekleyici çalışmaların  önemine değinerek " Trakya’nın tek belediye başkanıyım. İnşallah rol model ve emsal oluruz.Trakya’da tek kadın belediye başkanı olmak aslında benim tek kadın başkan olarak  kaybetmek istediğim bir ünvandır. 10 kişi oluruz, 20 kişi oluruz ve böylece tüm Türkiye’de mücadeleci kadınlar ön plana çıkarız. Hizmette bence kadın erkek belediye başkanı ayrımı yoktur. Bizim bir tek avantajımızın olduğunu düşünüyorum, o da annelik duygusudur.  Benim hayata geçirdiğim ilk proje “‘Üreten Kadınlar, Kazanan Uzunköprü’’ sloganı ile yola çıktığımız kadın emek pazarı projesiydi. Kadının ekonomik bağımsızlığına katkı sağlamak için Uzunköprü’de 24 tane bungalov ev yaptık ve kendi emeği ile üretim yapan kadınlara ücretsiz bir şekilde tahsis ettik. ‘’ dedi.

“HER PROJEYİ KADINLARIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN YAPIYORUM”

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse de Batı Karadeniz’in tek kadın belediye başkanı olduğuna dikkat çekerek “ Erkeklerden daha az imkanlara sahip olduğumuz için yaptığım her projeyi kadınların hayatını kolaylaştırmaya yönelik yapıyorum. Benim ilk projem ‘Oyun Evi’ projesiydi. Belirli saatlerde çocuklarınızı bırakabileceğiniz bir yer. Sadece çalışan olmak zorunda değilsiniz. Ev hanımı da olabilirsiniz. Sonrasında Türkiye’de tek olduğunu bildiğim “Hanımevi" çalışmamızı gerçekleştirdik. Kadınlarımızın bir araya gelip sosyalleşmelerinin yanı sıra psikolog, diyetisyen ve spor hocamızdan ücretsiz destek aldıkları mekan.’’ diye konuştu.

"KADINLARA İSTİHDAM ALANLARI YARATTIK"

Kadınların çalışmalarında annelik içgüdüsüyle hareket ettiğine değinen Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, “Kadınların başarılı olmasının altında en önemli etken annelik duygusudur. Bizler biraz daha hassas, detaycı ve mükemmeliyetçiyiz. Bizim bir kadın kooperatifimiz var. Kooperatifimizde Bilecik’in özel dokumasını dokuyarak, kadınlara istihdam alanları yarattık. Kentimizin orta refüjüne 2 yıl önce lavantalar ektik. Onlardan çok güzel kokular, yağlar, sabunlar elde ettik. Kadınlarımız onların satışına devam ediyor.’’ şeklinde konuştu.

“BİZ KADINLAR YAPARIZ”

Arslanköy Kadınlar Köy Tiyatrosu’nun Kurucusu Ümmiye Koçak tiyatronun kuruluş öyküsünü ve film çalışmaları hakkında bilgi verdi. Koçak," Biz kadınlar da bu işi yaparız diyerek film nasıl çekilir araştırmaya başladım. 5 yıl alt yapısını yaptıktan sonra ‘ Ben artık bunu çekebilirim.’ dedim.  Gündüz narenciye bahçelerinde çalışıyorum, gece de senaryoyu karakalemle yazıyorum. Belki de yüz defa yazdım. Her yazmamda profesyonellere gösteriyorum. Onlar olmuş deyinceye kadar usanmadan bıkmadan yazdım. Önemli olan kendimizi tanımalıyız. Ne istediğimizi bilmeliyiz ve hedef belirlemeliyiz. Bıkmadan, yılmadan üstüne gitmeliyiz..’’ ifadelerini kullandı.

“ÖRNEK OLDUĞUMUZ İÇİN ÇOK MUTLUYUM”

ATAK Kurucusu Av. Gülay Deveci ise konuşmasında kooperatif çalışmaları hakkında bilgi vererek, Atakum’un  kırsal mahalelerindeki ürünlerin kooperatif aracılığıyla pazara ulaştırılma sürecini  anlattı. Av. Gülay Deveci, " Kooperatif sadece bir birlik değil aynı zamanda ticari işletme. O nedenle ayakların yere çok sağlam basması gerekiyor. Ticaret Bakanlığının kadın kooperatiflere verdiği hibe destek programlarından yararlanmak için bir proje yazdık ve bütün makinelerimizi ücretsiz temin ettik. Biz kooperatifi kurduktan sonra üretim izni aldık. Belediyeye ait Alanlı’daki tesiste üretim yapmaya başladık. Bizden sonra da 11 tane kadın kooperatifi kuruldu. Bu konuda da örnek olduğumuz için çok mutluyum. Belediyemizin destekleriyle İlk satış merkezimizi şubat ayında açtık. Hemen arkasından Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezi’nin giriş katında da ikinci satış merkezimizi açtık. Kooperatifteki arkadaşlarımızın üretimi sürekli yapan arkadaşlarımızdan olmasını istiyoruz. Çünkü kooperatifte süreklilik esastır. Kadın kooperatiflerinin de bir ekosistemi olması gerekir. Kadın kooperatiflerinin diğer kooperatiflerle dayanışma içerisinde çalışmalarını sürdürebilecekleri ortamın yaratılmış olması önemli." dedi.

AlparslanAlparslan