SİYASET
Giriş Tarihi : 20-03-2023 15:32

Herkesin diline saygı göstereceksiniz!

Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile TBMM’de bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, "Toplumu ayrıştıran dilden kaçının. Tokalaşmak varken bu kavga neden? Kavgayı bitireceğiz. 13. Cumhurbaşkanı adayı olarak kavgayı bitireceğim" dedi.

Herkesin diline saygı göstereceksiniz!

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde ertelenen HDP görüşmesini bugün gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, saat 12.00'de beraberindeki heyet ile HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile TBMM’de bir araya geldi. Üç lider, bir saat boyunca basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.

Toplantının ardından basının karşısına geçen Kemal Kılıçdaroğlu şu şekilde konuştu:

"TARAFSIZ YARGI OLMALI"

"Kendi açımızdan bağımsız ve tarafsız yargı mutlaka olmalı. Hukuk devleti mutlaka olmalı. Sosyal devlet, gelir dağılımında dengesizliğin giderilmesi gerekiyor. Temel hal ve hürriyetlerin korunması, bu da ortak talep olarak dillendirildi. Çevre ve iklim değişikliği konusunda duyarlılık karşılıklı olarak ifade edildi. Bu konuda ciddi hazırlıklar yapmak gerekiyor. İktidarın bunu görmezlikten gelmesi felaketlerin oluşmasında devletin hazırlıksız olmasına yol açıyor.

Kayyum uygulamasının sürdürülmesini asla doğru bulmadığımızı ifade ettik genel başkanlara. Seçimle gelen seçimle gider. Demokrasinin temel kuruladır. Halkın iradesini ipotek altına alırsanız bu doğru bir uygulama değildir. Demokrasiye aykırıdır.

Serbest siyasetinin önünün açılması... Siyaset bir kavga alanı olmamalı. Bu akşam büyük bir ihtimal yine belli TV kanallarında bir sürü şey anlatılacak. Yahu arkadaşlar siz kavgadan bıkmadınız mı ya? Uygar insanlar gibi tartışmak varken hangi gerekçeyle kavga ediyoruz, toplumu niçin ayrıştırıyoruz? Siyaset sorun yaratmamalı, bunun için siyaset var zaten. Siyaset sorun yaratıyorsa bu negatif yansıyor. Parti kapatılması... 21. yüzyıldayız arkadaşlar. Hâlâ nasıl parti kapatırız? Parti kapatmak doğru değil.

'KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ MECLİS'TE'
Kadına yönelik şiddetin mutlaka son bulması lazım. Toplumun bir duyarlılığı var. Siyaset kurumunun da bunu hissetmesi lazım. Bu konuda çok açık ve net siyaset kurumunun tavır alması lazım. Kadınların toplumun en önemli aktörlerinden olduğunu hepimizin kabul etmesi lazım.

Kürt sorunları dahil bütün sorunların çözüm merkezi Meclis'tir. Kavga yok özgürce tartışacağız. Anlaşamadıysak bir daha oturup konuşacağız. Bu ziyaret önemli bir önem taşıyor. Toplumu ayrıştıran dilden kaçının. Medyanın da sorumluluğu var. Tokalaşmak varken bu kavga neden? Kavgayı bitireceğiz. 13. Cumhurbaşkanı adayı olarak bu kavgayı bitireceğim.


Gelinir, TBMM'de kürsüde konuşulur. İngilizce ise Fransızca ise parantez içinde yazılır. Konuşma metninin içinde Kürtçe geçtiğinde 'bilinmeyen dil' deniliyor. Allah aşkına bu ülkenin insanların vicdanına sesleniyorum; TRT Kürdi diye bir kanal var. Yayın yapıyor bu. Nasıl olur da bilinmeyen dil yazıyorsunuz? Binlerce yıldır konuşulan dile niye bilinmeyen bir dil yazıyorsunuz? Devlete çifte standart yakışmaz arkadaşlar! Doğru değildir! Herkesin diline saygı göstereceksiniz. Evet resmi dilimiz Türkçe, ama siz devlet olarak çifte standart kuramazsınız. Vatandaşlarınızı ayırıyorsunuz demektir. Bir grup insanı bir grup insana düşman ediyorsunuz demektir. Bu, emperyal güçlerin Türkiye'ye oynadığı bir oyundur. Ahlaklı, demokratik, herkesi kucaklayan bir başlangıç yapacağız."

BULDAN: KÜRT SORUNU TBMM ÇATISI ALTINDA ÇÖZÜLMELİ
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Yaklaşık bir saat boyunca sayın başkanın ifade ettiği konular üzerinde istişare ettik. Türkiye'nin en temel sorunlarını konuştuk. Türkiye kamuoyunun bizlerden beklentilerini konuştuk. Kürt sorununun TBMM çatısı altında çözümünden yana olduğumuzu göstermek istedik. O yüzden sayın başkanı TBMM'de ağırlamak istedik."

SANCAR: BİR İKİ GÜN İÇİNDE AÇIKLAMA YAPACAĞIZ
Mithat Sancar'ın konuşmalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Bizler yapıcı bir konuşma gerçekleştirdik. Görüşmenin içeriğini kurullarımıza taşıyacağız, ittifak güçleriyle görüşmeyi değerlendireceğiz. Bir iki gün içinde basına bu konuda açıklama yapacağız."

 

 

AlparslanAlparslan