GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-10-2022 18:25   Güncelleme : 27-10-2022 18:31

11 milyon zeytin ağacının serüveni başladı

Balıkesir'de, zeytin hasadı Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın katılımıyla başladı.

11 milyon zeytin ağacının serüveni başladı

Zeytin hasadı bu yıl büyük umutlarla  Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın katılımıyla başladı. Balıkesir zeytininin toplanmasından zeytinyağına dönüşmesine kadar olan serüveni tanıtan Yılmaz, şehirde zeytinciliğin daha ileri boyutlara taşınması için her türlü desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyledi.

Balıkesir'de, zeytin hasadı Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın katılımıyla başladı. 'Ayvalık Zeytinyağı', 'Burhaniye Zeytinyağı', 'Edremit Zeytinyağı' ile 'Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini'nin coğrafi işaretle tescillendiği Balıkesir'de, zeytin hasadı başlıyor. Yılmaz, hasadın başlangıcından zeytinlerin zeytinyağına dönüşmesine kadar olan süreci tanıtarak bu yıl ki rekolte hakkında bilgilendirmede bulundu. 10 yıldır zeytincilikle yakından ilgilendiğini dile getiren Yılmaz, bugüne kadar gördüğü en yüksek zeytin rekoltesinin bu yıl gerçekleştiğini ifade etti. Ağaçların dallarının zeytinlerle dolduğunu söyleyen Yılmaz "Bu işle uğraşan arkadaşlarımız, bir önceki senenin iki katı verimlilikteki zeytinliklerde toplama yapıyorlar. Allah bereketini artırsın, bölgemiz için büyük bir kazanç. Zeytinciliğin gelişmesi ve veriminin artması için çalışmalar gerçekleştiren; Tarım İl Müdürümüze, ilçe tarım müdürlerimize ve Büyükşehir Belediyemiz Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığındaki ekip arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu işler ekip çalışmasıyla daha da etkili ve güzel bir şekilde yapılıyor" dedi.
BALIKESİR ZEYTİNİN VATANIDIR

 

zeytin hasadında başkan   her türlü desteği verdi

 

Balıkesir'de zeytin hasadı başlangıcının dualarla ve şenliklerle gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz "Ağaçlarımızın yaş ortalaması 150. Sadece bu bölgemizde 11 milyonun üzerinde zeytin ağacı bulunuyor. Balıkesir'in zeytini ve zeytinyağı dünyaca tanınır. Kazdağları'nın havası, bereketli toprakları, rüzgârı bunların hepsi zeytinin kalitesi için etken oluşturuyor. Bu bölgede üretilen zeytinlerin yüzde 20'si sofralık, yüzde 80'i ise zeytinyağı olarak yapılır. Balıkesir'de zeytincilik bir serüvendir. Toplanmasından işlenmesine kadar her şey bu bölgede büyük bir titizlik, özen ve en önemlisi tecrübeli ellerde yapılır. Balıkesir zeytini ve zeytinyağının kalitesi de bunu belgeler. Piyasa koşullarında en verimli ve kaliteli zeytin ile zeytinyağı Türkiye'de olduğu biliniyor. Dünya'da zeytin üretiminde 4. sıradayız. Türkiye'de de Aydın, Muğla ve Balıkesir üretimde ilk sıraları alıyor. Bu yıl rekolteye bakıldığında, ilk sıraya Balıkesir yerleşecek gibi duruyor"  ifadelerini kullandı.

İLİMİZE BEREKET GETİRDİ
Zeytin sineğiyle erken mücadelenin bereketi artırdığının altını çizen Yılmaz, "Erken hasadımız; şenliklerle, Balıkesir Kahvaltımız ile başladı. Hasat sürecimiz ocak ayının 20'sine kadar devam eder. Zorlu ve meşakkatli bir iş. Ama sonucu altın sarısı zeytinyağı, sofralarımızı bereketlendiriyor. Balıkesir zeytin ve zeytinyağı, Balıkesir peyniri, Balıkesir balı sofranızda olmazsa kahvaltı ettim demeyin" diye konuştu.

AlparslanAlparslan