GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-08-2023 13:03   Güncelleme : 04-08-2023 13:07

"Senin Yaptığını Çorumlu Yapmaz" Sözü Bakın Nasıl Ortaya Çıkmış!

"Senin yaptığını Çorumlu yapmaz" sözü bakın nasıl ortaya çıkmış. İşte cevabı...

Leblebisiyle ünlü Çorum için halk arasında dolaşan ve herkesin bazen sinirlendiğinde bazen de şaka amacıyla kullandığı "Senin yaptığını Çorumlu yapmaz" sözünün yarattığı algıyı kırmak için Çorumlular harekete geçti. İstanbul'da bulunan Çorumlu Eğitimci Sanayici İş Adamlar Derneği (ÇESİAD) Onursal Başkanı Mehmet Yıldırım, bu sözün Çorumlulara hakaret olduğunu ve kısa filmler hazırlayarak bu algıyı kırmaya çalıştıklarını söyledi.

 

 

Çorumluların genelde alındığı hatta kızdığı ve kullanılmasını da sevmediği "Senin yaptığını Çorumlu yapmaz" sözünün yarattığı olumsuz algıyı ortadan kaldırmak için ÇESİAD harekete geçti. Kim tarafından, ne zaman söylendiği bilinmeyen bu söz, leblebisiyle ünlü ve tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çorum'da hoş karşılanmazken, sözün aslının "Çorumlunun yaptığını kimse yapamaz" olduğu ileri sürüldü. 2005 yılında kurulan, Çorumlu iş insanları, eğitimci ve bürokratların bir araya getirdiği ve amacı İstanbul'da eğitim gören Çorumlu öğrencilere burs desteği sağlayan, iş adamları arasında iş birliği sağlayan ÇESİAD, kısa filmler hazırlayıp hakaret olarak kabul ettikleri sözün yarattığı algıyı kaldırmak için çalışmalara başladı.

 

NEREDEN ÇIKTI BU SÖZ?

 

Herkesin kullandığı ama Çorumluların pek hoşnut olmadığı sözün hikayesi ise oldukça ilginç. Rivayete göre, Anadolu'da halktan hayvan vergisi alınır. Vergi memuru Çorum'da bir köye gider. Vergi vermek istemeyen köylü koyununu yatağa yatırır üstünü de çift yorganlar örter. Bu durum vergi memurunun dikkatini çeker ve ne olduğunu sorar. Köylü, babasının rahatsız olduğunu ve yattığını söyler. Ancak yorganın altından garip sesler gelince vergi memuru açar ve koyunu görür ardından da vergiyi tahsil eder. Bir süre sonra aynı vergi memuru Kayseri'de bir köyde yorgan altına saklanan eşeğe rastlar. Memur yorganı kaldırıp altında eşek olduğunu görünce, ""Senin yaptığını Çorumlu yapmaz, o koyuna babam demişti; sen eşeğe babam diyorsun" der. Zamanla bu söz halk arasında yapılan yanlışı vurgulamak, bazen kızgınlık adına kullanılır hale gelir.

 

 

ÇESİAD SÖZÜN GERÇEĞİNİN KULLANILMASINI İSTİYOR

 

"Senin yaptığını Çorumlu yapmaz" sözünün gerçeği yansıtmadığını anlatmak için kısa filmler çektiren ÇESİAD, gerçek hikayenin de farklı olduğunu ileri sürdü. Çekilen kısa filmde ise anlatılan hikaye ise şöyle: "Kafkasya’daki soykırımdan kaçan 1.5 milyon Çerkesin bir bölümü Çorum sancağına yerleştirilir. Çorum eşrafı kente gelen Çerkeslere ev yapar, ahırına hayvan koyar ve tohum verir. Bunu duyan Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz, Çerkesler için yaptıklarına karşılık olarak Çorum halkına para gönderir. Ancak Çorumlular 'onlar bizim kardeşimiz. Kardeşe ev açmanın masrafı mı olur?' diyerek parayı hazineye iade ederler. Çorumluların davranışından etkilenen Padişah Abdülaziz, 'Çorumlunun yaptığı herkes yapamaz' der ve dönemin gazetesinde Çorumlular için teşekkürname yayınlatır." Diğer filmde ise, Sultan 2. Abdülhamid'e yapılan darbe sonrasında Çorumlu bir paşanın kahramanlığı anlatılıyor.

 

"HAKARET KABUL EDİYORUZ"

 

ÇESİAD kurucusu ve derneğin Onursal Başkanı olan Mehmet Yıldırım, halk arasında yaygın şekilde kullanılan bu sözün gerçeği yansıtmadığını dile getirerek, "Bu sözü kesinlikle kabul etmiyoruz. Ve bu sözü Çorumlulara hakaret olarak görüyoruz. Bu sözün doğrusu 'Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz.' Bunların ispatı var. Osmanlıdan beri gelen bir söz. Filmler hazırladık sosyal mecralarda yayınlanıyor. Bunun bilinmesini istiyor" dedi. Yıldırım hazırlanan iki farklı videonun da sosyal medyada yayınlanmaya başladığını söyledi

 

AlparslanAlparslan