SİYASET
Giriş Tarihi : 12-03-2024 10:28

Samsun'da Cumhur İttifakı Zor Durumda mı?

Cumhur İttifakı Samsun'da "18'de 18" sloganı ile seçime start verirken, gelinen tabloda 12 ilçede kıyasıya yarış yaşanacağı gözleniyor. MHP 3 ilçede aday çıkartırken, MHP'ye bırakılan ilçelerde AK Parti seçmeni Yeniden Refah Partisi adaylarını desteklediği görülüyor.

Samsun'da Cumhur İttifakı Zor Durumda mı?

Samsun'da Cumhur İttifakını oluşturan AK Parti ve MHP 2019 yerel seçimlerine 18'de 18 olarak seçime katılmış ama sandıktan çıkan sonuçta, büyükşehir ve 15 ilçe belediyesini kazanmıştı. İlkadım ve Atakum İlçe Belediyelerini ise Millet İttifakı Partileri olan İYİ Parti ve CHP'ye kaptırmıştı. Cumhur İttifakı 31 Mart da yapılacak olan yerel seçimlerde İlkadım ve Atakum Belediyesi'ni tekrar kazanarak "18'de 18" yapacağı ve tüm belediyeleri kazanacağı sloganı ile yola çıktı.

2019 seçimlerinde AK Parti tarafından MHP'ye Asarcık ve Alacam İlçeleri bırakılmış Büyükşehir ve 15 ilçede ise AK Parti kendi adayları ile seçimlere katılmıştı. İlkadım'da yapılan anketlerde MHP şanslı görünürken, AK Parti'nin aday çıkarması üzerine seçimi İYİ Parti kazanmıştı. 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerde AK Parti, MHP'ye Salıpazarı'nı da bıraktı. MHP 31 Mart da iki olan belediye sayısını üçe çıkarmak için uğraş verirken, AK Parti seçmeninin Salıpazarı, Asarcık ve Alaçam'da Yeniden Refah Partisi adaylarına yöneldiği görülüyor. AK Parti seçmeninin üç ilçede Yeniden Refah Partisi'ne yönelmesi MHP'nin zorlu bir seçim atmosferi yaşamasına neden oluyor.

SALIPAZARI: MHP, YPR VE BBP ADAYI YARIŞIYOR
AK Parti 3 dönemdir belediye başkanı olan Halil Akgün'ü tekrar aday göstermedi. Halil Akgün'ü aday göstermeyen AK Parti, Salıpazarı'nı MHP'ye bıraktı. Bu tablo karşısında Salıpazarı'nda AK Parti'den aday adayı olan Alim Çakır, Yeniden Refah Partisi'nden aday oldu. AK Parti'nin kalesi durumundaki Salıpazarı'nın MHP'ye bırakılmasını içine sindiremeyen seçmenin Salıpazarı'nda Alim Çakır'ı desteklediği görülüyor. MHP ile Yeniden Refah kapışmasından Salıpazarı'nda 2019 seçimlerinde İYİ Parti'den seçime katılan ve 31 Mart seçimlerinden Büyük Birlik Partisi'nden aday olan Refaettin Karaca'nın aradan sıyrılmasına neden olacağı konuşuluyor.

AYVACIK: AK PARTİ İLE YENİDEN REFAH YARIŞIYOR
Ayvacık, organize suç örgütü lideri Galip Öztürk'ün doğum yeri. Yıllardır Öztürk kimi işaret ederse Ayvacık'ta o adayın seçimi kazandığı biliniyor. Ayvacık'ın mevcut belediye başkanı Halil Kalaycı, Galip Öztürk'ün yeğeni. Ayvacık'ta herkesin "Patron" diye hitap ettiği Galip Öztürk'ün yeğeni olan belediye başkanı Halil Kalaycı'yı AK Parti tekrar aday göstermedi. Kalaycı'nın yerine Hüseyin Keskin'i aday gösterdi. Ayvacık küçük bir ilçe olmasına rağmen ilçede pek tanınmadığı öne sürülen bir ismin aday gösterilmesi ve Galip Öztürk'ün üstünün AK Parti tarafından çizilmesi Öztürk'ü sevenlerin tepkisine neden olduğu görülüyor. Yeniden Refah Partisi'nin Ayvacık'ta sevilen isim olan Rafeeddin Şencan'ı çıkarması dengeleri değiştirdi. Kamuoyunda Yeniden Refah'ın adayı Şencan'ın kazanmasına kesin gözle bakılıyor.

ÇARŞAMBA: AK PARTİ'YE KARŞI BAĞIMSIZ ADAY DÜNDAR
Çarşamba'da 3 dönem belediye başkanlığı yapan ve üç dönem kuralı nedeniyle 2019 seçimlerinde tekrar aday gösterilmeyen Hüseyin Dündar, AK Parti'den 31 Mart seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı oldu. AK Parti Samsun Büyükşehir adayı olarak Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan'ı aday gösterdi. Hüseyin Dündar'ın Çarşamba'dan aday gösterileceğine kesin gözle bakılırken, AK Parti Çarşamba adayı olarak Ender Gür'ü gösterdi. Dündar aday gösterilmemesi üzerine bağımsız olarak aday oldu. Bağımsız aday olan Dündar'ı CHP, İYİ Parti ve Yeniden Refah Partisi'nin pasif aday çıkarak desteklediği belirtiliyor. Hüseyin Dündar ile Ender Gül'ün yarıştığı Çarşamba'da kıyasıya bir yarış yaşanıyor.

TEKKEKÖY: TOGAR İLE CANDAL 2. KEZ YARIŞIYOR
Tekkeköy'de 2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti adayı Mustafa Candal ile AK Parti adayı Hasan Togar yarışmış, Togar seçimlerden zaferle ayrılmış ve 2. kez başkanlık koltuğuna oturmuştu. 31 Mart seçimlerinde Togar tekrar AK Parti'den aday adaylık başvurusu yaparken, AK Parti son ana kadar İYİ Parti'den aday gösterileceğine kesin gözle bakılan Mustafa Candal'ı aday gösterdi. 2019 seçimlerinde yendiği adayın AK Parti tarafından kendi yerine aday gösterilmesine öfkelenen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Yeniden Refah Partisi'nden aday oldu. Togar'a haksızlık yapıldığını düşünen CHP ve İYİ Parti'nin Tekkeköy'de pasif aday çıkararak Togar'ı desteklediği konuşuluyor. Tekkeköy'de ibrenin Togar'dan yana olduğu anketlere yansıyor.

İLKADIM: CHP KAZANIR İSE BÜYÜKŞEHİR'İ DE CHP ALIR İDDİASI
İlkadım'da mevcut Belediye Başkanı Necattin Demirtaş tekrar İYİ Parti'den aday oldu. AK Parti ise İhsan Kurnaz'ı aday gösterdi. 2019 seçimlerinde İYİ Parti ve CHP ittifak yapmış ve seçimleri kazanmıştı. 31 Mart seçimlerinde ise İYİ Parti ve CHP seçimlere kendi adaylarıyla katılıyor. AK Parti adayı Kurnaz, İYİ Parti ve CHP'nin seçimlere ayrı katılması nedeniyle avantajlı görülürken, Yeniden Refah Partisi'nin adayı Kemalettin Tangal'ın alacağı her oyun AK Parti'nin oyunu düşüreceği gerçeği dengeleri bozuyor. Seçimin AK Parti adayı Kurnaz ile İYİ Parti adayı Demirtaş arasında geçeceği öngörülürken, son çeyrekte CHP adayı Murat Şenel'in atak yapabileceği üzerinde duruluyor. CHP'nin İlkadım'da seçimleri kazanması durumunda Samsun Büyükşehir adayı Cevat Öncü'nün seçimi kazanması için yeşil ışık yanmasına neden olabileceği düşünülüyor. Fakat mevcut tabloda seçimlerin Demirtaş ile Kurnaz arasında geçeceği üzerinde duruluyor.

ATAKUM: CHP İLE AK PARTİ YARIŞIYOR
Atakum'da 2019 seçimlerini CHP ile İYİ Parti'nin adayı Cemil Deveci, AK Parti adayını yenerek kazanmıştı. 2019 seçimlerinde CHP'den belediye başkanı seçilen Cemil Deveci'nin belediyeyi kötü yönetmesi sebebiyle CHP'nin yaptığı önseçimlerde 4. çıkması sonucu tekrar aday gösterilmedi ve önseçimden 1. çıkan Serhat Türkel aday yapıldı. AK Parti seçimlere Özlem Maraş ile katılma kararı aldı. İYİ Parti bu seçimlere kendi adayı ile katılma kararı aldı. AK Parti, CHP ve İYİ Parti'nin seçimlere ayrı katılması nedeniyle seçimlerden rahat şekilde zaferle çıkma hesapları yaparken, İYİ Parti'nin AK Parti'den Atakum Belediye Başkanlığı yapmış olan Adem Bektaş'ı aday göstermesi tüm dengeleri bozmuş durumda. İYİ Parti'nin CHP'nin oyunu aşağıya çekeceğine kesin gözle bakılırken, diğer yandan Adem Bektaş'ın da AK Parti'nin oyunu böldüğü görülüyor. Adem Bektaş'ın adaylığının seçimleri dengelediği öngörülüyor. Anketlerde CHP adayı Türkel'in AK Parti adayı Maraş'dan 2 ila 3 puan önde olduğu bilgileri geliyor

LADİK: YENİDEN REFAT İLE AK PARTİ KAPIŞMASI
Ladik'te belediye başkanı Nurhan Yapıcı Özel'in vefat etmesi üzerine belediye meclisi AK Parti'ye rağmen Adnan Topal'ı belediye başkanı seçti. AK Parti bu durum üzerine Topal'ı aday göstermedi ve aday olarak vefat eden Nurhan Yapıcı Özel'in eşi Gürkan Özel'i aday gösterdi. Topal aday gösterilmemesi üzerine Yeniden Refah Partisi'nden aday oldu. AK Parti teşkilatlarının Özel'i yalnız bıraktığı ve Topal'ı destekledikleri konuşuluyor. Topal'ın seçimleri kazanacağı öngörülüyor.

ALAÇAM: YENİDEN REFAH BÖLÜYOR CHP ÇIKIŞTA
Alaçam Belediyesi'ni MHP yönetiyor. Cumhur İttifakı bu seçimlerde de Alaçam'ı MHP'ye bıraktı. Alaçam'da MHP mevcut başkan İlyas Acar'ı ilçedeki tepkiler nedeniyle tekrar aday göstermedi ve yerine Ramazan Özdemir'i aday gösterdi. Yeniden Refah Partisi'nin Alaçam'da Muhammet Ergin'i aday göstermesi üzerine Alaçam'da AK Parti seçmeninin Yeniden Refah'a rotasını çevirdiği iddia ediliyor. MHP'nin seçimlerde ittifak ortağının seçmeninden destek alamayacağı öngörülürken, MHP ile Yeniden Refah çarpışmasında aradan CHP adayı iş insanı Zergün Demirci'nin çıkabileceği konuşuluyor.

VEZİRKÖPRÜ: AK PARTİ'YE ADAY TEPKİSİ
AK Parti, Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis'i 3 dönem belediye başkanı olması nedeniyle parti tüzüğü gereği tekrar aday göstermedi. Edis'in yerine ilçede tanınmayan bir isim olan Murat Gül'ü aday gösterdi. Vezirköprü'de ilçe başkanı olmasına rağmen tanınırlılığı olmadığı belirtilen Gül'ün aday yapılması AK Parti tabanını kızdırdı. Bu tablo karşısında AK Parti'den son yapılan genel seçimlerde milletvekili adayı gösterilen Av. Havva Şen Saygın, kendisine yapılan baskılar karşısında Yeniden Refah Partisi'nden aday oldu. AK Parti teşkilatları ve partililerin Vezirköprü'de Saygın'ı desteklediği bilgilerine ulaşılırken, seçimlerden Saygın'ın zaferle ayrılabileceği konuşuluyor.

BAFRA: ŞÜKRÜ NEİŞ, KILIÇ'IN TAHTINI SALLIYOR
Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç'ı AK Parti tekrar aday gösterdi. Bafra'da belediyeyi kötü yönettiği belirtilen ve halkla kucaklaşamadığı öne sürülen Kılıç'ın tekrar aday gösterilmesi AK Parti tabanı tarafından tepki çekiyor. AK Parti tabanı Kılıç'a tepkiliyken, Yeniden Refah Partisi'nin daha önce Bafra Belediye Başkanlığı yapmış olan Şükrü Neiş'i aday göstermesi tüm dengeleri bozdu. Şükrü Neiş'i Bafra'da Samsun Büyükşehir ve Bafra Belediye Başkanlığı yapmış olan Zihni Şahin'in desteklediği biliniyor. Neiş'in hem kendi hem Şahin ve hemde Yeniden Refah rüzgarını arkasına alması seçimlerin favori adayı olarak gösterilmesine neden oluyor. Bafra'da rüzgarın Neiş'in lehine esmesi yüzünden, Hamit Kılıç ve ekibinin moralinin bozuk olduğu ve seçim çalışmalarını sağlıklı yürütemediği iddia ediliyor.

KAVAK: SARICAOĞLU İLE ÜN ROVANŞ MAÇINDA
Kavak'ta 2019 seçimlerinde AK Parti adayı İbrahim Sarıcaoğlu ile İYİ Parti Adayı Şerif Ün yarışmış ve Sarıcalıoğlu oyların yüzde 51,49'unu alırken Ün ise oyların yüzde oyların 43,02'ünü almıştı. 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti mevcut başkan İbrahim Sarıcaoğlu'nu tekrar aday gösterdi. Seçimleri bin 212 oyla kaybeden Şerif Ün ise Yeniden Refah Partisi'nden aday oldu. Şerif Ün, Türkiye'de esmekte olan Yeniden Refah rüzgarı ile 31 Mart seçimlerinden zaferle ayrılma planları yaparken, Sarıcalıoğlu’nun ise rövanş maçını da kazanacağından emin olduğu söyleniyor. Sarıcalıoğlu ile Ün arasındaki kapışmadan İYİ Parti adayı Ahmet İçli'nin de aradan sıyrılabileceği konuşuluyor.

ASARCIK: AK PARTİ, MHP'Yİ ASARCIK'TA DA YALNIZ BIRAKIYOR
Asarcık'ta MHP mevcut Belediye Başkanı Şerif Kılavuz'u tekrar aday gösterdi. AK Parti'den aday adayı olan Hidayet Belik, Asarcık'ın MHP'ye bırakılması üzerine Yeniden Refah Partisi'nden aday oldu. Asarcık'ta AK Parti seçmeninin tıpkı Salıpazarı ve Alaçam'da olduğu gibi Asarcık'ta da Yeniden Refah Partisi adayını destekleyeceği konuşuluyor. MHP'nin aday çıkardığı 3 ilçede de arkasında AK Parti seçmeninin desteğini alamayacağı iddia edilirken, MHP'nin üç belediyeyi de AK Parti'den destek alamadığı için kaybetmesi durumunda, hem AK Parti hem de MHP il yönetiminin seçimlerinin ardından görevden alınmasına kesin gözle bakılıyor.

5 İLÇEDE CUMHUR İTTİFAKI RAHAT GÖRÜNÜYOR
Samsun'da "18'de 18" sloganı ile seçimlere start veren Cumhur İttifakı, 12 ilçede zorlu seçim atmosferi yaşıyor. 12 ilçede büyük yarış yaşanırken, Cumhur İttifakı'nın 19 Mayıs, Yakakent, Terme, Havza ve Canik İlçelerinde zorlanmadan seçimi kazanacağı konuşuluyor. Halit Doğan'ın Samsun Büyükşehir Belediyesini yüzde 40 bantlarında kazanması öngörülürken, 12 ilçeyi Cumhur İttifakı'nın kaybetmesi durumunda büyükşehirde de AK Parti'nin büyük risk yaşayabileceği öngörülüyor. Cumhur İttifakı'nın 12 ilçeyi kaybetmese dahi en az 7 ilçede kaybetme riskinin büyük olduğu konuşuluyor.

Kaynak:Samsun etikhaber

AlparslanAlparslan