MAGAZİN
Giriş Tarihi : 08-12-2022 19:34   Güncelleme : 08-12-2022 19:44

Merketler Suçlu mu?

Ekonomistlerden zincir market tepkisi: Halkı kandırmaktan başka bir şey değil Cumhur İttifakı ile zincir marketler arasındaki gerilim günden güne büyüyor. Artan pahalılığa karşı zincir marketlerle ilgili yasal adım da atıldı. Ekonomistler zincir marketlere yönelik düzenlemeyi algı operasyonu olarak nitelendirdi.

Merketler Suçlu mu?

"ZİNCİR MARKETLER HEDEFE KONULDU"

Ekonomistler zincir marketlere yönelik düzenlemeyi algı operasyonu olarak nitelendirdi. Ekonomist Mustafa Sönmez’e göre, “Enflasyon artışı Erdoğan’ın politikalarından kaynaklı. Bunu örtmek için günah keçisi arıyorlardı, marketler sardılar. Bu ‘üç harfli’ dedikleri, köken olarak AKP’ye yakın zincir marketler hedefe konuldu.”

Yeni düzenlemeyle ne fiyatlarda ne de enflasyonda yavaşlama olur diyen Sönmez, “Söz konusu marketler siyasal İslam sermayeli yerler. Yaşananın nasıl bir tarikat cemaat iç savaşı olduğunu bilmiyoruz. Ticaret Bakanlığı’nın fiyatları takip etmesi, bu kesimi baskı altına alma amaçlı olabilir. Seçmene ‘Enflasyona bunlar neden oluyor biz de mücadele ediyoruz’ mesajı verilmeye çalışılıyor. Aralıktan başlayarak enflasyon baz etkisiyle aritmetik olarak düşüş gösterecek. İktidar ise ‘Bakın faizi düşürdük, zincirlerin beline kazmayı vurduk’ diyecek. Bu söyleme altlık oluşturmak için marketlere yönelik düzenleme yapıldı. Bu tamamen sandığa, seçmene dönük” dedi.

"HALKI KANDIRMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL"

Anka’ya konuşan ekonomistlerden Devrim Zelyut kararı, "AKP algı operasyonlarıyla günü kurtarmaya çalışıyor. Bu bir aciziyet göstergesi" sözleriyle değerlendirdi.

Yaşananları Macaristan’ın seçim döneminde yaşananlara benzeten Yağız Kutay Işık ise şöyle konuştu:

Benzer bir emsali Orban yönetiminde gördük. Seçime üç ay kala fiyatlar donduruldu. Seçim sonrasında geri dönmek zorunda kaldı. Aslında yaptığı bu hamle halkı kandırmaktan başka bir şey değildi.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu ise şu değerlendirmede bulundu:

Bir suçlu aranıyordu. Aranan suçlu olarak zincir marketler bulundu. Son 1 yıldaki yüksel enflasyonun 3 nedeni var. Birinci neden; yanlış faiz politikası. İkici olarak döviz kurları karşımızda. Üçüncü neden de Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle artan enerji maliyetleri. Marketlerin enflasyona katkısı yok. (BİRGÜN)

 

ETİKETLER:

ZİNCİR MARKETAK,Parti,

AlparslanAlparslan