SİYASET
Giriş Tarihi : 29-05-2023 10:32   Güncelleme : 29-05-2023 10:33

Erdoğan'ın zaferi dünya basınında

Erdoğan'ın zaferi dünya basınında Dünya genelinde Türkiye'deki Cumhurbaşkanı Seçimi'nin nabzını yakından takip eden birçok yayın kuruluşu ve gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci turdaki seçim başarısını, canlı yayınlarla izleyicilere ve manşetten okurlarına duyurdu.

Erdoğan'ın zaferi dünya basınında

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferi dünya basınında - 3

Virginia merkezli Politico haber sitesinde, "Türkiye'nin Erdoğan'ı yine kazandı" başlığıyla verilen haberde, "Erdoğan, beş yıllık bir görev süresine daha başlarken, 85 milyonluk bu güçlü ülkede demokrasinin gelecekteki yönünü etkilemenin yanı sıra bölge ve ötesinde de siyaseti şekillendirme kapsamında güçlü bir konumda." değerlendirmesinde bulunuldu.

Haberde, Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimi'nde oynadığı önemli rolün, Erdoğan'ın uluslararası ilişkilerdeki etkisini vurguladığı ve Erdoğan'ın, "Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra dahi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iyi ilişkiler sürdüren NATO liderleri arasında nadir görülen bir isim" olduğu yazıldı.

Bloomberg, seçim sonuçlarına ilişkin haberinde, "Dış politikada Erdoğan'ın bir başka beş yılı muhtemelen, Türkiye'nin, ticaretten Ukrayna'daki savaşa kadar her konuda Doğu-Batı güç mücadelesinde bağımsızlığını savunmaya devam ettiğine şahitlik edecek." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferi dünya basınında - 4

İNGİLTERE BASINI: "ERDOĞAN BİR KERE DAHA KENDİSİNE KARŞI YARIŞMANIN KOLAY OLMADIĞINI İSPATLADI"

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İstanbul ve Ankara'da vatandaşların, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve sokaklarda Erdoğan'ın seçim zaferini kutlamaya başladığını kaydetti.

Erdoğan'ın ilk açıklamasında seçmenlere teşekkür ettiği ifadelerinin yer aldığı haberde, "Erdoğan bir kere daha kendisine karşı yarışmanın kolay olmadığını ispatladı." değerlendirmesine yer verildi.

Sky News de Erdoğan'ın YSK'nin son verilerine göre önde götürdüğü yarışın ardından bazı ülkelerin liderlerinden tebrik mesajları aldığına vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferi dünya basınında - 5

The Guardian gazetesinin haberinde önemli büyük şehirlerde birinci olmamasına rağmen Erdoğan'ın zafer kazandığına işaret ederek, "Türkiye'nin önemli büyük şehirlerini kaybetmek Erdoğan için gerilemeye neden olmadı." ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan'ın sonuçların ortaya çıkmasının ardından İstanbul'da halka seslendiğini hatırlatan The Guardian, Erdoğan'ın 5 yıl daha Türkiye'yi yöneteceğini kaydetti.

Ülkenin önde gelen haber kanallarından Channel 4 seçimle ilgili, "Türkiye'nin geleceğini belirleyen bir referandum olarak anılıyor." ifadelerini kullandı.

AlparslanAlparslan