GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-01-2023 22:52   Güncelleme : 28-01-2023 10:45

CHP İzmir Milletvekili Sertel'in Milli Gurur Kaynağı

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter'in ailesi İzmir'in Yunan işgalinden Kurtarıldığı 9 Eylül 1922’de bir mucizeyi gerçekleştirmiş. Evlerinde yaptıkları büyük Türk bayrağını kente ilk asan kişi olan büyük amcası Tevfik Fikret Serter,İzmir'in gururu olmuş.

CHP İzmir Milletvekili Sertel'in Milli Gurur Kaynağı

ANKARA-(İH) Özel Haber

TBMM'de Geçmişiyle öğünen bir çok milletvekili var.Ama Kurtuluş savaşı yıllarında  böylesine  fedekarca  mücadele içine girmiş ,milli duygu yüklü bir aileden gelen,memleketinde saygın bir iş insanı olan   CHP İzmir milletvekili Bedri Sertel'i TBMM temsilcimiz Erdem Noyan ve gazetemizin  genel yayın müdürü olarak ziyaret ettik.

 

ooooooo

"AİLEMİZİN HER ZAMAN GURURU OLDU"

Odasında bulunan büyük bayraklı fotoğrafın  ne anlama geldiğini sorduğumda, Böylesine değerli ve anlamlı eylemi gerçekleştiren büyük amcası Tevfik Fikret Serter’in soyundan geliyor olmanın son derece gurur verdiğini ifade eden Bedri Serter, “İzmir’in Yunan İşgali’nden kurtuluş günü olan 9 Eylül 1922’de Tevfik Fikret Serter bugün Mimar Kemalettin adıyla bildiğimiz İzmir Manifaturacılar Çarşısı’nda kentteki ilk Türk bayrağını asan isim...Böylesi bir aileden geliyor olmak,bu eylemin önemini ve manevi değerini hisseden bir İzmirli olarak bana büyük gurur veriyor. Bu bayrak ailemizin kurduğu ve bugün müze olan Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde mükemmel bir sergi alanında sergileniyor. Bizde mutluluk ve gurur duyuyoruz. Cumhuriyetin temeli olan CHP’de, İzmir milletvekili  olmak bana bu aileden yetişen bir fert olarak mutluluk ve gurur veriyor” dedi

Bayrağın hikayesi de milli mücadelenin kendisi gibi, ilmek ilmek
Türk askerleri 9 Eylül 1922 sabahında İzmir’e girdiklerinde Manifaturacılar Çarşısı’na (Mimar Kemalettin Caddesi) asılan bayrağın hikayesi de ilginç.Ödemişli Tevfik Serter’in 9 Eylül 1922 günü İzmir’e astığı elde dikilme 92 yıllık Türk Bayrağı 2x4m ölçülerinde. Bayrak 8 Eylül 1922’de gözyaşları içinde dikilmiş. O dönem İzmir’i işgal eden Yunanlar, ‘bayrak yapılabilir’ kaygısıyla kırmızı kumaş taşımayı yasaklamış. Aksekili Hacı Hüseyin(Serter) Bey, geceleri evine gizlice kırmızı kumaşlar taşımış. 8 Eylül gecesi Hüseyin Bey’in eşi Emine Hanım, 16 yaşındaki oğlu Tevfik Fikret’in de yardımıyla elleriyle altı parçalı kırmızı renkli kumaşı birbirine ekler. Sonra da göz yaşları içerisinde kaputtan kestiği hilal ile yıldızı kırmızı kumaşın üzerine yine elleriyle diker. Bayrak 9 Eylül sabahı Manifaturacılar Caddesinde Türk süvarilerini selamlarken dalgalanır.

AlparslanAlparslan