GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-07-2024 09:14

CENGİZ HOLDİNG’E YİNE Mİ KIYAK ÇEKİLDİ????

Milletin …. koyacağını söyleyen Mehmet Cengiz’in ortağı olduğu Cengiz Holding, İzmir ve Karşıyaka kamuoyunun gündemini yine sarsmaya devam ediyor.

CENGİZ HOLDİNG’E YİNE Mİ KIYAK ÇEKİLDİ????

Milletin …. koyacağını söyleyen Mehmet Cengiz’in ortağı olduğu Cengiz Holding,  İzmir ve Karşıyaka kamuoyunun  gündemini  yine sarsmaya devam ediyor.

Tarafımıza iletilen iddialar

i)-Cengiz İnşaat tarafından Karşıyaka Mavişehir’de yapılan “LivinProjesinin”ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporunun olmadığı,

ii)- Milyonlarca TL tutarındaki “yol katılım payının”Cengiz İnşaat unvanlı şirketten alınmadığı,

iii)-“Livin Projesinin”  yapı kullanım izin belgesini  diğer personel imzalamak istemediği için o zamanki Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı (bugünün İzmir BŞB Genel Sekreter Yardımcısı) Zeki Yıldırım’ın imzaladığı,

şeklindedir.

Yukarıda belirtilen iddiaları tek tek inceleyelim.

“i)- Cengiz İnşaat tarafından Karşıyaka Mavişehir’de yapılan “Livin Projesinin” ÇED raporunun olmadığı” iddiası,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü ile yapılan görüşmede “Livin Projesi” için 2022 yılı içinde “ÇED gerekli değildir” şeklinde bir görüş verildiği öğrenilmiştir!!!

Livin Projesine aşağıdaki fotoğrafta da görüleceği üzere 2016 yılında başlanmıştır.

1983 yılında yasalaşan Çevre Kanunu bakın ne diyor :

Çevresel etki değerlendirilmesi (md 10)

“Gerçekleştirmeyi plânladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüdürler. Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez.” (Madde 10)

Yasa çok açık ÇED raporu projeye başlanılmadan önce planlama aşamasında alınması/istenmesi gereken bir rapordur.  Oysa, muhatap şirket Cengiz Holding  olunca, ÇED raporu projeye başlanılmadan önce değil de 2022 yılında alınmıştır,

Peki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından proje bittikten sonra (2022 yılında) alınan “ÇED gerekli değildir” görüşü doğru mudur?

Mevzuatı yazalım okuyucular karar versinler.

Öncelikle, bize iletilen bilgilere göre  Livin Projesinde 360 adet daire, birçok da dükkan bulunmaktadır.

ÇED Yönetmeliği şunu demektedir :

“Ek-2’deki listede yer alan projeler,  çevresel etkileri bakımından ön inceleme ve değerlendirmeye tabidir.” (ÇED Yönetmeliği m.4/ğ)

Ek-2 listesinin 30.maddesi ise “Konut projelerinde  (300 konut ve üzeri)”nde yapı varsa ön inceleme ve değerlendirme yapılması gerekir, demektedir.

Dolayısıyla, Livin Projesinde bize iletildiği üzere şayet 360 konut artı dükkanlar var iddiası doğru ise “ÇED gerekli değildir” görüşü yanlıştır, ÇED raporu için ön inceleme ve değerlendirme  yapılması gerekirdi.

Ayrıca, “Livin Projesi”nin “RAMSAR Sözleşmesi ile koruma altına alınmış İzmir Kuş Cenneti ve Gediz Deltası” bitişiğinde olduğunu da anımsatalım.

“ii)-Milyonlarca TL tutarındaki “yol katılım payının” Cengiz İnşaat unvanlı şirketten alınmadığı,” iddiası

Bu iddiayı muhataplarına sorduğumuz halde herhangi bir yanıt alamadığımızı belirtelim.

“İdarenin bir talep karşısında iki ay sessiz kalması halinde ortaya çıkan işlem, kabul işlemidir.”

Karşıyaka Belediyesi’nin borç batağı içinde olduğu ve personeline maaş ödemesi bile yapamadığını anımsarsak, Milyonlarca TL yol katılım payının (iddia doğru ise) neden alınmadığı anlamak mümkün değildir.

İddia sahiplerinin bize ilettiklerine göre şöyle bir yöntem izleniyormuş :

“Bu büyük inşaat firmaları bir yöntem bulmuşlar, büyük boş arsalarda eskiden kalma bir trafo ya da bir yıkıntı, eklenti yada satış ofisi gibi bir yer varsa buraya numarataj çıkartıp kentsel dönüşüm gibi göstererek yıkıp vergi, harç ve katılım paylarından kaçınmaya başlamışlar.”

İyi de biz de aşağıdaki fotoğrafa bakarak iddia ediyoruz:

2010 yılına ait yukarıdaki fotoğraf incelendiğinde Livin Projesinin arsasında üstü damla ya da çatı ile örtülmüş bir yapı görülmemektedir.

Kaldırım ve yolların sökülüp, yeniden yapılması halinde yol üzerindeki ev sahibi herkesten  zorla alınan yol katılım payının Cengiz Holding’ten alınmamasının geçerli gerekçesinin Cengiz Holding’ten katılım payı alınmayacak dediği iddia edilen” yönetici/lerden açıklanmasını bekliyoruz.

Sorumuz net : Personele “Cengiz Holding’ten yol katılım payı alınmayacak” denildi mi? Denildi ise yasal gerekçe(ler) nedir?

“iii)- “Livin Projesinin”  yapı kullanım izin belgesini  diğer personel imzalamak istemediği için o zamanki Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı (bugünün İzmir BŞB Genel Sekreter Yardımcısı) Zeki Yıldırım’ın imzaladığı,” iddiası.

Bu iddianın muhatabı o zamanki Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım’dır.

Bu iddiayı Zeki Beye ilettiğimiz halde şu ana kadar herhangi bir yanıt alamadık.

İddiaları, yasal dayanakları ve kanıtları yukarıda sunduk. Muhatapları yanıt vermeye çağırıyoruz.

Öncelikle de, borç batağı içinde bulunan ve personeline maaş ödemesi bile yapamayan Karşıyaka Belediyesi’nin, (iddia doğru ise)Milyonlarca TL yol katılım payını Cengiz Holding’ten neden almadığının açıklamasını bekliyoruz. Kaynak: Gaze-temiz

Devam edeceğiz

AlparslanAlparslan