SİYASET
Giriş Tarihi : 23-03-2023 10:44   Güncelleme : 23-03-2023 10:51

Birleşe birleşe kazanacağız

CHP Samsun Milletvekili aday adayı Gülay Deveci, kadınların Türkiye'de eğitim, istihdam ve siyasi katılım gibi hayatın çeşitli alanlarında karşılaştıkları zorlukları ve şiddeti vurgulayan bir açıklama yaptı.

Birleşe birleşe kazanacağız

Deveci, Ak Parti'nin iktidarı döneminde ders kitaplarında geleneksel cinsiyet rollerinin teşvik edilmesi nedeniyle eğitim sistemi cinsiyet eşitliğini sağlayamadığını söyledi. İstihdamda kadınların sınırlı iş fırsatları, düşük ücret, cam tavan engeli gibi engellerle karşılaştığını ifade eden Deveci, siyasi katılım konusunda da kadınların geride kaldığını ve meclisteki kadın milletvekili oranının sadece %17,1 olduğunu belirtti.

Deveci, siyasette kadınların önüne çıkan engellerin kaldırılması için çalışacağını ve kadınların temsil ve karar mekanizmalarında sayıca artması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Deveci, Türkiye'deki her yurttaş için çalışacağını ve sürdürülebilir bir doğa için mücadele edeceğini söyledi.

CHP Samsun Milletvekili aday adayı Gülay Deveci; "Adaletin sağlanması, yolsuzlukların önlenmesi, demokratik hak ve özgürlüklerin korunması için çalışacağım. Samsun'un sorunlarını iyi biliyor ve çözüm önerilerimiz var. Samsun'un gelişmesi, ekonomik ve sosyal kalkınması için çalışacağım. Tarım, turizm, sanayi, ticaret, kültür ve sanat gibi alanlarda Samsun'un potansiyelini en iyi şekilde kullanarak, ilimizin kalkınmasını sağlamak için var gücümle çalışacağım.Türkiye'de kadınların karşılaştığı zorlukları ve Samsun'un sorunlarını iyi bilen, çözüm önerileri olan biri olarak, milletvekili aday adayı olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum. Halkımızın desteğiyle, Samsun için en iyi hizmeti sunmak için çalışacağım." dedi.

Gülay Deveci Kimdir?

Av. Gülay Deveci, Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) aktif üyesidir. 2006 yılında Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde özel hukuk alanında yüksek lisansını tamamladıktan sonra aynı bölümde doktora programına devam etti. Programa başladıktan üç yıl sonra, 2020 yılında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi sosyoloji bölümünden yüksek onur derecesiyle mezun oldu.

2017 yılında Adalet Bakanlığı tarafından yapılan Tahkim Sınavını başarıyla geçerek arabulucu unvanını aldı. Ayrıca cezai uyuşmazlıklarda uzlaştırıcı, ticari davalarda konkordato komiseri olarak görev yapmaktadır.

Yirmili yaşlarından beri CHP üyesi olan Deveci, 2000-2004 yılları arasında CHP Samsun İl Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Parti örgütü içinde, yasal temsilci, İl ve İlçe Seçim Kurulları temsilcisi, mahalle temsilcisi ve okul temsilcisi olarak görev yapmak da dahil olmak üzere çeşitli sorumluluklar üstlenmiştir. CHP'nin aktif bir üyesi olmaya devam ediyor.

Deveci, siyasi kariyerinin yanı sıra Atatürk Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Tüketici Hakları Derneği, Kadın ve Demokrasi Derneği, Çocuklar Soğuk Olmamalı Derneği gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında da aktif olarak yer aldı. 2020 yılında Samsun'un ilk kadın kooperatifi olan Atakum Kadın Girişimi Üretim ve İş Kooperatifi'ni kurdu.

Deveci ayrıca sırasıyla 2000-2002 ve 2020-2022 yılları arasında Samsun Barosu Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Mesleği ile ilgili çeşitli seminer ve sempozyumlarda konuşmacı olarak yer aldı ve 2002 yılında yeni Medeni Kanun'un kabulünden sonra çeşitli TV programlarında hukuki bilgi verdi. Kadınların sosyalleşmesi ve güçlendirilmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesi, kadınların istihdam ve gelir elde etmelerine yardımcı olunmasına yönelik çeşitli projelerde aktif olarak yer almıştır. Deveci evli ve iki çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

AlparslanAlparslan