İşte adım adım oy verme rehberi…

61.4 milyon seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için yarın sandık başında olacak. 1 milyon 32 bin 610 gencin ilk kez oy kullanacağı seçimlere 34 siyasi parti katılacak. İşte adım adım oy verme rehberi…

SİYASET - 30-03-2024 20:57

İşte adım adım oy verme rehberi…

 

Seçim günü saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organlarının seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak. 18.00 ile 21.00 arasında sadece YSK’nın seçimle ilgili haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. Ancak, YSK bu süreyi öne çekebilecek

 

 

Türkiye sandığa gidiyor! İşte adım adım oy verme rehberi… - Sayfa 6

İFTAR MOLASI YOK

YSK tarafından, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde oy sayımının kanun gereği ‘iftar saatinde mola verilmeden aralıksız yapılması’ kararı verildi. YSK Başkanı Ahmet Yener iftar molası ile ilgili şu açıklamayı yaptı: 

 

Türkiye sandığa gidiyor! İşte adım adım oy verme rehberi… - Sayfa 7

“1973 ve 2024 yılında seçimler ramazan ayına denk geldi. YSK seçim yasalarını uygulamakla yükümlü bir kurum. Seçimler bittikten sonra oy sayım işlemlerine aralıksız devam edilmesi gerektiği kararını aldı. Ramazan ayında oruçlu sandık görevlilerin herhangi bir zorlukla karşılaşacağı sonucu çıkarmamak gerekir. Biz inanıyoruz ki tüm siyasi partilerimiz sandık görevlilerinin bu konudaki ihtiyaçlarını giderecektir.”

 

Türkiye sandığa gidiyor! İşte adım adım oy verme rehberi… - Sayfa 8

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLAN İLLERDE:

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van’daki seçmenler, “büyükşehir belediye başkanı”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy kullanacak.  Büyükşehir olmayan illerde, “il genel meclisi üyeliği”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy verilecek. Köylerde ise “il genel meclisi üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar meclisi” için oy kullanılacak.


 
 
Türkiye sandığa gidiyor! İşte adım adım oy verme rehberi… - Sayfa 9

10 ADIMDA OY VERME REHBERİ

Yerel seçimde seçmenler adım adım şöyle oy kullanabilecek:

 

Türkiye sandığa gidiyor! İşte adım adım oy verme rehberi… - Sayfa 10

NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENİN

1- Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınızı YSK’nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK’nın Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması’ndan veya “444 9 975” numaralı YSK Çağrı Merkezi’nden öğrenebilirsiniz. Oy verme saatlerine dikkat edin

 

Türkiye sandığa gidiyor! İşte adım adım oy verme rehberi… - Sayfa 11

2- Doğu’daki 32 ilde seçim saat 07.00’de başlayıp 16.00’da sona erecek. Bunların dışında kalan illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak.TC kimlik numaralı belge şart

 

Türkiye sandığa gidiyor! İşte adım adım oy verme rehberi… - Sayfa 12

3- Seçmenlerin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini bulundurması şart.

 

 

Türkiye sandığa gidiyor! İşte adım adım oy verme rehberi… - Sayfa 13

CEP TELEFONU YASAK

4- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak.

 

Türkiye sandığa gidiyor! İşte adım adım oy verme rehberi… - Sayfa 14

 

OY PUSULASINA İŞARET KOYMAYIN

5- Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerek. Yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Zarfa oy pusulası dışında bir şey de konulmayacak.

 

Türkiye sandığa gidiyor! İşte adım adım oy verme rehberi… - Sayfa 15

TÜM PUSULALAR TEK ZARFA

6- Seçmenler, kullandıkları tüm oy pusulalarını tek bir zarfa koyarak sandığa atacak.

1520

 

Türkiye sandığa gidiyor! İşte adım adım oy verme rehberi… - Sayfa 16

OY PUSULASINI KATLARKEN DİKKAT

7- Uzun oy pusulasını, mühürlü tarafın diğer tarafa bulaşmasını önlemek için dikkatle katlayın. Yoksa oylarının geçersiz sayılma ihtimali bulunuyor.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'nin yeni genel başkanı Müsavat Dervişoğlu oldu

İYİ Parti'nin yeni genel başkanı Müsavat Dervişoğlu oldu

28-04-2024 - SİYASET

Galatasaray'dan büyük rekor! Üst üste 15. galibiyet...

Galatasaray'dan büyük rekor! Üst üste 15. galibiyet...

27-04-2024 - SİYASET