Başkan Deveci: “Atakum Belediyesi’nde 8 bin CV iş bekliyor”

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Atakum Belediyesi’nde iş umuduyla bekleyen 8 bin CV olduğunu söyleyerek, “8 bin kişinin bir ilçe belediyesinden iş beklentisi varsa Türkiye’yi yönetenlerin, ülkenin ekonomisi hakkında konuşanların oturup düşünmeleri lazım” dedi.

GÜNCEL - 05-11-2022 23:11

Başkan Deveci: “Atakum Belediyesi’nde 8 bin CV iş bekliyor”

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Kanal S ekranlarında Samsun Medya Grubu Genel Koordinatörü Barış İpek’in sunduğu “Çizgi Üstü” programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Deveci, “Katılımcı Bütçe” çalışmalarından sosyal belediyecilik projelerine; kırsal kalkınmaya verilen desteklerden turizm alanında yapılan hamlelere kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. 

“KISA SÜREDE BİN 500 ÜNİVERSİTELİ ATAKUMLU OLDU”

Atakum’un demografik ve coğrafi yapısı hakkında bilgi veren Başkan Deveci, “Atakum bir dünya kenti. Sınırlarımız içerisinde Türkiye’nin önemli üniversitelerinden birisi olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi yer alıyor. Bu özelliğiyle Atakum hem bir üniversite hem de coğrafi özellikleriyle de turizm kenti. Üniversite ile ilişkilerimiz oldukça iyi, rektörüyle ve diğer birimleriyle iş birliği yapıyoruz. Üniversiteden yararlanmaya çalışıyoruz. Öğrencilerin oluşturduğu kulüplerle toplantılar yapıyoruz. Orada hem öğrencilerin sorunlarını dinliyorum hem de onları kentle bütünleştirmeye çalışıyorum. Enerjilerinin kente yansımasını istiyorum. Geçtiğimiz günlerde öğrencilere Atakumlu olmaları konusunda çağrı yaptım. Nüfusun artışıyla Atakum Belediyesi’nin de bütçesi 1.5 milyon TL artacak ve artan bütçeyi de öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız. Burada hem belediye yasasının çarpıklığını anlatmaya hem de bir ilki gerçekleştirmeye çalışıyorum. Üniversite öğrencilerinin kentin yönetimine katılması müthiş bir şey. Kısa sürede bin 500 üniversiteli Atakumlu oldu” dedi. 

“BU KONUNUN YAKASINI BIRAKMAYACAĞIM”

Bir süre önce turizm sektörünün Türkiye’de önde gelen isimleriyle Atakum Belediyesi öncülüğünde ilk defa gerçekleştirilen Orta Karadeniz Turizm Paneli'nin bölge için çok önemli olduğunu söyleyen Başkan Deveci, “Panelden sonra işi bırakmadık çalışmaya devam ediyoruz. Kafeteryasından oteline herkesin bir payı var. Herkes taşın altına elini koymalı. Bu şehrin valisi, büyükşehir belediye başkanı, kaymakamı var. Sadece Samsun değil, Sinop, Amasya, Ordu da var. Vali Beyle geçtiğimiz günlerde görüştük. O da Orta Karadeniz’de görev yapan valileri ve belediye başkanlarını davet edecek. Birlikte düşüneceğiz. Oralardaki turizm paydaşlarıyla görüşeceğiz. Bu konunun yakasını bırakmayacağım. Çünkü yerel kalkınmada belediyelerin birinci derecede sorumluluğu var. Herkes bir yerinden tutsun ve bunu başarıya ulaştıralım” diye konuştu. 

ATAKUM BELEDİYESİ’NDEN İŞ UMUDU 

Belediye bünyesinde kurulan Atakum İstihdam Merkezi’ne (ATİM) yapılan başvuruların yoğunluğundan bahseden Başkan Deveci, merkezde yaklaşık 8 bin kişinin CV bırakarak iş beklediğini söyledi. Başkan Deveci, “Başvuruların büyük bölümü üniversite mezunu. Hepsi bir ümitle geldiler. 8 bin kişinin bir ilçe belediyesinden iş beklentisi varsa Türkiye’yi yönetenlerin, ülkenin ekonomisi hakkında konuşanların oturup düşünmeleri lazım. Atakum, Karadeniz’in gelir ve eğitim düzeyi yüksek insanların yaşadığı kentlerden birisi. Atakum Belediyesi pandemide 15 bin aileye yardım elini uzattı, gıda desteği sağladı. Bunu maharet diye anlatmıyorum. Atakum’da 15 bin ailenin buna ihtiyaç duyuyor olması ilgililerin dikkatini çekmeli” ifadelerini kullandı.

“KATILIMCI BÜTÇE TOPLANTILARI SÜREKLİ OLACAK”

Başkan Deveci, son 1 aydır Atakum’un birçok mahallesinde yurttaşların katılımıyla gerçekleştirilen “Katılımcı Bütçe” toplantıları hakkında da bilgi verdi. Dünyada 3 bin, Türkiye’de ise 5. belediye olarak Katılımcı Bütçe çalışmalarına başladıklarını ve yurttaşların önerilerinin kaydedildiğini söyleyen Başkan Deveci, “Sadece bütçe değil, bu toplantılarla komşuluk hukukunun da gelişmesi için çalışıyorum. Kentin paydaşlarıyla bir araya geliyoruz. İstanbul’daki Samsunlularla da buluşacağız. Kent demokrasisi ve kültürü önemli. Bunu kurabilirsek eğer, kimse demokrasiyi yaşam biçimi olmaktan çıkaramaz. Yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden birisi de yönetişimi, birlikte yönetmeyi gerçekleştirmek. Biz Katılımcı Bütçe toplantılarını sürekli olarak yapacağız” sözlerini kaydetti. 

ARSA SATIŞI ELEŞTİRİLERİNE CEVAP VERDİ 

Atakum Belediyesi’nin satışını gerçekleştirdiği arsalarla ilgili eleştirilere de değinen Başkan Deveci, 7 belediyenin birleşerek Atakum Belediyesi’nin kurulmasının ardından son 10 yılda satılan mülklerin değerlerini tespit ettiklerini belirterek, “2010-2019 tarihleri arasında satılan mülklerin 10 ay önceki karşılığı 800 trilyon. 200 trilyon da bana bırakılan borç. Toplamı 1 katrilyon. Elimizde bir hizmet binası var. İki taksitle yapmışlar. Çatısı akıyor. En altta, garajda memur çalışıyor. Atakum’daki 50 metrekare burada, 100 metrekare şurada olan imar atıklarını birkaç parselde toparladık. Bir de 50 ile 200 metrekarelik hisselerimiz var. Bunları ihalesiz paydaşlara verdik. Birkaç ay önce de 11 dönüm civarında yeri sattık. Bankadan da kredi aldık ve önceki temizlik firmasına olan borcumuzu kapattık. Yaklaşık 11-12 milyon TL, 5-6 milyon TL de diğerleri. Bu zamana dek sattığımız alan fiyatı 30-40 değil, yaklaşık 15-16 milyon TL. Bu üç yılda İller Bankası’ndan aldığımız kredi 25-30 milyon TL civarında. Bankalardan aldığımız kredilerin yüzde 70’ini bir önceki borcu kapatmak için almışız. Kredi limitimiz bitti. Bu sene bize yol yapmak için verilen kredi 15 milyon TL civarında. Bir rakam daha vereyim. Atakum Belediyesi’nin hizmet alanı Canik ve İlkadım’ın toplamı kadar. Bütçemiz İlkadım Belediyesi’nin bütçesi kadar. Bütçeyi de nüfusa göre veriyorlar. İlkadım’ın nüfusu 350 bin, bizimki 250 bin. Arada bir misli fark var. Büyükşehir Yasası’nın kent yönetmeye yetmediğinin açık ifadesi. Üniversite öğrencilerine o yüzden Atakumlu olun diyorum. Eklenen bütçe de onların hakkı olacak. Böylece hem Büyükşehir Yasası’nın kentleri yönetemediğini lafla değil fiilen göstermiş olacağım hem de Türkiye’de ilk olacaklar” dedi. 

“KADINLAR BİR ADIM ÖNE ÇIKMALI”

Önceki günlerde Atakum Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi (ATAK) Kurucusu Av. Gülay Deveci’nin öncülüğünde yapılan “Şehirleri Güzelleştiren Kadınlar” etkinliğinin Türkiye’nin her yerinden izlendiğini söyleyen Başkan Deveci, “Siyasete ve yerel yönetimlerde kadın bir adım öne çıkmalı. Kadının birleştirici gücünden, ana yüreğinden yararlanmalıyız. Toplumumuz çok ayrıştı” dedi. SMG Genel Koordinatörü Barış İpek’in Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi Cumhuriyet Kadınları Bandosu’nun başarılı çalışmalarına dair sorusunu yanıtlayan Başkan Deveci, “Türkiye’de örneği yok. Çok başarılılar. Türkiye’ye de kendilerini tanıttılar. Çok doğru yolda gidiyorlar. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı sokaklarda kutlamak istiyoruz dediler. Bandomuz öncülüğünde yürüdük ve yüzde 70’i kadındı” ifadelerini kullandı. 

SOKAK HAYVANLARI ÇALIŞTAYI YAPILACAK

Sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmaların ardından konunun taraflarıyla bir çalıştay yapma kararı aldıklarını kaydeden Başkan Deveci, “Bir hayvansever olarak zaman zaman açmaza düşüyorum. Doğal olarak hayvanların barınaklarda sürekli kalması onların psikolojilerini bozuyor. Hayvanların kısırlaştırılıp, küpelerinin takılıp kendi doğal ortamlarına bırakılmaları gerekiyor. Sistem bu. Bu ortak yaşam kültürü de gerektiriyor. Diğer ilçelerden kamyonlarla İlkadım’ın veya Atakum’un sınırları içine hayvanlar bırakılırsa kentteki yaşam zorlaşır. Bazı merkez mahallelerimizde bir kişi 15 köpek, kedi besliyor. İnsanlar sabah 4’te havlayan köpeklerden rahatsız oluyor. ‘1,2 beslenir ama şehrin ortasında 15 köpek beslenir mi çözüm bulun’ diyor. Çözüm var mı? Yok. Biz kaldıralım desek hayvan hakları savunucuları belediyenin önüne geliyorlar. Ciddi bir çıkmaz var. Onun için bu çalıştayın kararını aldık. Hem şikayet edenleri hem de hayvanseverleri ortak edeceğiz. Birlikte bu konuyu çözeceğiz. Onlar bizim bu coğrafyayı paylaştığımız canlılar. Onların yaşam güvenceleri ve sağlığı da bizim elimizde. Bu görevi de yerine getirmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

“SAĞLIĞIMDA PROBLEM OLMAZSA DEVAM EDECEĞİM”

2024 yılında gerçekleşecek yerel seçimlerde Başkan Deveci’nin Atakum Belediyesi’ne veya Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne adaylığı hakkında düşüncesini soran SMG Genel Koordinatörü İpek’in sorusunu cevaplayan Başkan Deveci, “2023 seçimleri Türkiye için çok önemli. Sadece iktidar değil, Türkiye’nin rota değişikliği de söz konusu. Onu izliyorum. Atakum’da çok emek veriyorum. Verdiğim emeğin karşılığını sevgi olarak alıyorum o da beni çok rahatlatıyor. Bu benim sevdiğim bir iş. Zaten yerel yöneticilik benim işimmiş onu fark ettim. Sağlığımda bir problem olmazsa, 500 metre koşup 1 kilometre yürüyecek enerjim olursa, hemşehrilerimizin de sorunlarının çözülmesinde onlarla birlikte yaşamaya devam edeceğim. Ama Atakum’da genç bir kadın çıkar, ‘Ben senden daha iyi yöneteceğim’ derse, destekleyeceğim ve yanında danışmanı olacağım” ifadelerini kullandı. 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Milyoner tarihinde bir ilk! 5 milyonluk soruyu bildi!

Milyoner tarihinde bir ilk! 5 milyonluk soruyu bildi!

25-03-2024 - GÜNCEL

Samsun Valisi Orhan Tavlı Basın Mensuplarıyla İftarda Buluştu

Samsun Valisi Orhan Tavlı Basın Mensuplarıyla İftarda Buluştu

24-03-2024 - GÜNCEL